MacOS Sonoma – Alt du skal vide

7. juni 2023
MacOS Sonoma – Alt du skal vide

Skrevet afChristoffer

MacOS Sonoma hedder den nye opdatering Apple har præsenteret. Opdateringen  introducerer helt nye muligheder for at løfte niveauet af produktivitet og kreativitet.

De her Macs kan få MacOS Sonoma

 • MacBook Air 2018 og nyere
 • Mac mini2 018 og nyere
 • MacBook Pro og nyere
 • iMac 2019 og nyere
 • Mac Pro 2019 og nyere
 • iMac Pro 2017 og nyere
 • Mac Studio 2022 og nyere

Få mere fra hånden med interaktive widgets

Widgets er nu endnu mere effektive og personlige på Mac. Brugerne kan placere widgets direkte på skrivebordet og nemt få adgang til widget-galleriet for at finde dem, de kender og holder af.

Brugerne kan tilpasse deres skrivebord med widgets, og takket være endda tilføje widgets fra deres iPhone til deres Mac.

Widgets lægger sig problemfrit i baggrunden, mens brugerne arbejder i apps, så de kan holde fokus på den opgave, de er i gang med. Widgets bliver interaktive, hvilket giver brugerne mulighed for at tjekke påmindelser, afspille eller sætte medier på pause. Der kan også fås adgang til kontrolfunktionerne og udføre diverse opgaver fra deres Mac, alt sammen direkte fra deres skrivebord.

Smartere videokonferenceoplevelser

MacOS Sonoma introducerer forbedrede funktioner til videokonferencer, der giver brugerne mulighed for at præsentere og dele deres arbejde mere effektivt med en hvilken som helst videokonference-app. Presenter Overlay, en ny videoeffekt, fremhæver en brugers tilstedeværelse ved at vise vedkommende over det indhold, der deles.

macOS Sonoma Videokonference

Derudover giver Reaktioner brugerne mulighed for at dele, hvad de føler, ved problemfrit at tilføje balloner, konfetti, hjerter m.m. til videoen, som også kan aktiveres med en håndbevægelse.

Den forbedrede Skærmdeling-vælger gør det nemmere at dele apps under videoopkald. Brugerne skal blot klikke på den grønne knap i øverste venstre hjørne i en app og vælge at dele den i et opkald, hvilket gør det nemt at dele indhold fra de vinduer, de har åbne i øjeblikket.

Store opdateringer til Safari

Avanceret tracking og beskyttelse med fingeraftryk i Privat browser gør endnu mere for at forhindre websites i at tracke eller identificere brugeren. Vinduer med Privat browser låses også, når brugerne ikke bruger dem, så de kan holde faner åbne, selv når de går væk fra deres enhed.

Derudover hjælper profiler brugerne med at holde orden ved at give mulighed for at holde browsing på emner adskilt, samtidig med at cookies, historik, udvidelser, fanegrupper og favoritter holdes adskilt. Brugerne kan logge ind på det samme website med både arbejdsrelaterede og personlige konti – og hurtigt skifte mellem dem – hvilket sikrer en ubesværet browsingoplevelse.

Safari gør det nu også muligt at oprette onlineapps, der opfører sig som almindelige apps, ved at give brugerne deres foretrukne websites lige ved hånden sammen med en forenklet værktøjslinje for en applignende oplevelse.

Flotte nye screensavers

macOS Sonoma introducerer flotte nye screensavers med videoer i slowmotion af steder fra hele verden som Hong Kongs vilde skyline, sandstensbjergene i Monument Valley i Arizona og de bølgende bakker i Sonoma i det nordlige Californien. Det omfattende grafiske og fotografiske billedmateriale forbedrer oplevelsen på Mac ved at skifte mellem temaerne Landskab, Jorden, Under vandet og Bybilleder. Login er nu placeret nederst på skærmen, så der er plads til de nye screensavers, som problemfrit overføres til skrivebordet.

Spil på Mac bliver bedre

Da Apple-chippen kom til verden gav det brugerne en solid grafikydeevne Og nu kan flere millioner Macs med Apple-chips køre krævende spil med fantastisk ydeevne, lang batteritid og imponerende grafik.

Game Mode

MacOS Sonoma introducerer også Game Mode, der giver spillerne en fordel, når ydeevnen måles i værdifulde millisekunder. Game Mode giver en optimeret spiloplevelse med jævnere og mere ensartede billedhastigheder ved at sikre, at spil får den højeste prioritering på CPU’en og GPU’en.

Game Mode gør også spil på Mac endnu mere medrivende – det nedbringer drastisk lydens latenstid med AirPods og reducerer latenstiden på input med populære spilcontrollere som dem til Xbox og PlayStation ved at fordoble samplingshastigheden via Bluetooth.

Game Mode fungerer med et hvilken som helst spil, herunder alle de nyere og kommende spil på Mac.

Forbedrede hybride og professionelle arbejdsgange på afstand

Takket være den avancerede medieenhed i Apple-chips introducerer macOS Sonoma en funktion med høj ydeevne til skærmdelingsappen. Ved at give adgang til utrolig responsiv fjernadgang til hybrid tilstedeværelse og professionelle arbejdsgange på afstand leverer den lyd med lav latenstid, høje billedhastigheder og understøtter op til to virtuelle skærme.

Denne funktion giver professionelle mulighed for sikker adgang til deres arbejde med at skabe indhold overalt – uanset om det er redigering i Final Cut Pro eller DaVinci Resolve, eller animation af komplekse 3D-elementer i Maya. Og med understøttelse af reference farver giver det også mulighed for adgang på afstand til arbejdsgange med farver, som normalt ikke kunne udføres uden dedikeret hardware og specialiseret software.

Forbedrede tilgængelighedsfunktioner

MacOS Sonoma introducerer en række tilgængelighedsfunktioner, der gør Mac endnu nemmere at gøre personlig for alle brugere. For kunder med udfordringer med hørelsen kan Made for iPhone-høreapparater oprette forbindelse til deres Mac i forbindelse med opkald og brug af medier, mens brugere, der ikke kan tale, kan bruge Live Speech til at skrive og udtrykke deres tanker under opkald og samtaler. For brugere med fysiske og motoriske handicap vises fonetiske forslag, når de dikterer og redigerer tekst med Stemmekontrol på Mac. Til at hjælpe brugere med udfordringer med indlæring kan animerede billeder som GIF’er sættes automatisk på pause i Beskeder og Safari. Derudover kan brugere, der er blinde eller svagtseende nemt tilpasse tekststørrelsen på tværs af apps på Mac og bruge Xcode med VoiceOver, Apples brancheførende skærmlæser.

Yderligere opdateringer i MacOS Sonoma omfatter:

 • Strømlinede PDF’er: Forbedrede PDF-funktioner gør det hurtigere at udfylde formularer med Autoudfyld og intelligente anbefalinger til modtageren.
 • Integrerede PDF’er i Noter: Noter viser nu PDF’er og scannede dokumenter i fuld bredde, og med tilknyttede noter kan brugerne hurtigt tilknytte relaterede noter som opskrifter eller lektier.
 • Siri: Brugerne skal bare sige “Hej Siri” for at aktivere Siri.
 • Adgangskoder: Brugerne kan nu oprette en gruppe til at dele et udvalg af adgangskoder. Alle i en gruppe kan tilføje og ændre adgangskoder for at holde dem opdaterede, og eftersom deling sker gennem iCloud-nøgleringen er det end-to-end-krypteret. Derudover vil engangsbekræftelseskoder, der modtages i Mail, automatisk blive udfyldt i Safari, hvilket gør det nemt at logge sikkert på uden at forlade browseren.
 • Beskeder: Brugerne kan holde kontakten med deres nærmeste med en helt ny klistermærkeoplevelse og forbedringer til funktioner som søg, svar, grupper og synkronisering med Beskeder i iCloud.
 • Påmindelser: Intelligente indkøbslister i Påmindelser strømliner ugentlige ture til supermarkedet. Derudover kan brugerne opdele deres lister i afsnit og organisere dem horisontalt med en ny kolonnevisning.
 • Tastatur: En helt ny autokorrektur gør rettelserne mere korrekte og nemmere at rette. Integreret udfyldelse hjælper brugerne med hurtigt at færdiggøre sætninger, mens Diktering giver forbedringer af nøjagtigheden gennem stemmegenkendelse på et højere niveau.
 • Anonymitet og sikkerhed: Sikker kommunikation udvides til AirDrop, Fotovælgeren, indgående opkald og FaceTime-beskeder, hvilket udvider beskyttelsen af børn. Derudover forhindrer Sensitive Content Warning uventet at få vist billeder og videoer med følsomt indhold i AirDrop og Beskeder, indgående opkald og FaceTime-beskeder, samtidig med at brugeren får mulighed for at blokere kontakten og få yderligere hjælp.

 

Tilgængelighed og udgivelse

Udviklernes betaversion af macOS Sonoma er tilgængelig via Apple Developer Program på developer.apple.com, og en offentlig betaversion vil være tilgængelig i juni måned på beta.apple.com.

MacOS Sonoma ventes at være tilgængelig til efteråret på Mac App store, som en gratis softwareopdatering.

Hvis du har en iPhone så kan du læse mere om iOS 17 her.

Abonner på vores nyhedsbrev

I nyhedsbrevet kan du læse mere om trends, guides og tests - alt det, der hjælper dig med at finde det rette mobil værksted for dig.

Ja tak, jeg vil gerne modtage nyheder og tilbud samt konkurrencer og tips via e-mail. Du kan til enhver tid trække dit samtykke tilbage. Læs mere i vores Privatlivspolitik.